Archív článkov

01.06.2013 22:18
Huby je možné pripraviť na množstvo spôsobov. Čerstvo nazbierané huby by sa mali čo najskôr tepelne spracovať a skonzumovať alebo uchovať sušením, sterilizovaním, nakladaním. Vysoké množstvo vody v hubách spôsobuje, že sa rýchlo rozkladajú, starnú, zaparujú a hnijú. Huby sa konzumujú hlavne kvôli...
01.06.2013 08:51
Cesnak medvedí je liečivá rastlina z čeľade cesnakovité (alliaceae). Vyrastá skoro na jar vo vlhkých lesoch. Z cesnaku zbierame a používame v kuchyni dlhé jazykovité listy, len kým rastlina nekvitne. Môže sa konzumovať surový ako bylinka - nasekaný na chlebe s maslom, do šalátov a pod. Tiež sa...
02.09.2012 07:42
Estragón je aromatická a liečivá bylinka. Používa sa najmä vo francúzskej kuchyni. Používa sa čerstvý, sušený aj mrazený. Svoju arómu si dobre uchováva v octoch a olejoch. Estragónom sa dochucujú najmä jedlá z rýb a mäsa (kuracie, hovädzie, morčacie, králičie). Hodí sa do šalátov, krémových omáčok,...
02.09.2012 07:31
Je to obľúbená zmes korenia v balkánskej kuchyni. Jej základ tvorí sušená saturejka a senovka grécka. Zmes sa používa na grilované jedlá, najmä z mletého mäsa, ale aj do tradičných jedál balkánskej kuchyne ako džuveč, musaka, kebab, na zapekanie zeleniny, syrov a mäsa, do hustých zeleninových a...
01.09.2012 22:57
Je to zmes korenia používaná prevažne v indickej kuchyni. Má pikantnú až ostrú chuť, používa sa na ochutenie indických omáčok - karí zo zeleniny či strukovín, na ochutenie jogurtu, placiek, mäsa a iných jedál. Jej zloženie sa môže líšiť podľa oblasti či rodiny. Často sa skladá z rímskej rasce,...
01.09.2012 22:55
Je zmes arabského korenia používaná hlavne v oblasti Perzského zálivu. Zmes korenia sa obvykle pri použití opraží na masle, aby sa vône a chute korenín rozvinuli. Používa sa na mäso (hlavne jahňacie a baranie), na tučnejšie ryby, do šošovice, ryže, polievok, na dusenie baklažánov, fazuliek,...
02.07.2012 21:54
Má príjemne štipľavú chuť a ostrejšiu špecifickú arómu. Pridáva sa predovšetkým do čerstvých šalátov, nátierok, na dozdobenie jedál. Je vhodná do zemiakových šalátov, tvarohových a vajíčkových pomazánok, bylinkových masiel a omáčok, môžeme ju pridať do polievky. Pestujeme ju doma počas celého roku...
01.07.2011 19:30
Bazalka má sladkokorenistú chuť a vôňu, pripomína klinčeky. Je nevyhnutná v kuchyni z oblasti Stredozemného mora. Je výborná do jedál z čerstvých aj varených paradajok. Hodí sa do šalátov, polievok, ryže, do tekvice, cukety, strukovín aj húb. Do rybacích pokrmov aj na pečenie mäsa. Je vhodná na...
01.07.2011 19:19
Kôpor sa u nás často pestuje v záhradách. Z kôpru sa dá použiť všetko okrem koreňa - semená, čerstvá aj sušená vňať. Kôpor má jedinečnú a výraznú chuť a vôňu. Vôňa kôpru je sladká a aromatická. Chuťou sa kôpor podobá anízu a rasci. Jeho semená sú liečivé, obsahujú silice, vápnik, fosfor a iné...
01.07.2011 19:12
Oregano môžeme pestovať, ale rastie u nás aj bežne na lúkach. Je častou súčasťou koreninových zmesí. Hodí sa k zemiakom, paradajkám, strukovinám, vaječným a syrovým jedlám, do plniek, mletého mäsa, na dusenie a pečenie mäsa, na pizzu a slané koláče. Dobre chutí s chilli a cesnakom. Často sa...
Záznamy: 1 - 10 zo 18
1 | 2 >>