Recepty

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 400 g mrazeného špenátu, 1 vajce, soľ.   Postup: Špenát necháme rozmraziť. Kľudne použijeme lacnejší, viac vodnatý pretlak. Pridáme múku, vajce (nemusí byť) a vypracujeme haluškové cesto. Môžeme pridať aj pretlačený cesnak. Z cesta nahádžeme...
Suroviny: 150 g vareného mäsa, 1 vajce, 1 lyžica masla, 1 šalotka, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, hladká múka, strúhanka podľa potreby.   Postup: Mäso zomelieme najemno. Pridáme vajíčko, najemno nasekanú cibuľku a petržlenovú vňať, osolíme a okoreníme....
Suroviny: 1 vajce, 3 - 4 dl hrubej múky.   Postup: Do misy dáme 1 šálku múky (cca 3 dl), urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajíčko. Spracovávame najprv nožom, potom v rukách na tuhé cesto, ktoré sa dá strúhať. Ak treba postupne pridávame po troškách múku. Cesto nastrúhame.
Suroviny: 1 - 2 kocky droždia, 1 vajce, olej, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, cca 3 lyžice strúhanky.   Postup: V menšom hrnci rozohrejeme olej, pridáme droždie a necháme rozpustiť. Stále miešame. Keď začne opäť hustnúť, odstavíme. Necháme trochu vychladnúť. Osolíme,...
Suroviny: biely chlieb alebo pečivo, maslo, príp. bylinky (sušený drvený tymián, rozmarín, petržlenová vňať a pod.).   Postup: Chlieb nakrájame na rovnaké kocky. V panvici rozohrejeme trošku masla, pridáme chlebíky a opekáme, kým nezačnú hrkotať. Ak chceme krutóny s bylinkami, do...
Suroviny: 400 g duseného špenátu, 10 g hrubej múky, 60 g strúhanky, 30 g masla, 1 vajíčko, 10 g tvrdého syra, soľ, mleté čierne korenie.   Postup: Maslo vymiešame so žĺtkom, korením a soľou. Pridáme udusený špenát (prebytočnú vodu scedíme), múku a nastrúhaný...
Suroviny: 1 hrnček pohánky, 2 hrnčeky vody, olej (nemusí byť), soľ.   Postup: Pohánku prepláchneme na site. Vložíme do osolenej vody, privedieme k varu a varíme 5 minút. Odstavíme a vložíme do tepla (pod perinu, do deky) na 20 minút, aby došla. Nakoniec primiešame trochu...
Suroviny: 1 vajce, 2 lyžice pšena, cca 4 lyžice detskej krupice.   Postup: Pšeno prepláchneme trikrát vriacou vodou a v troche vody s vegetou varíme cca 10 minút. Zvyšnú vodu zlejeme. Vychladnuté pšeno zmiešame s vajíčkom a krupicou na hustejšie cestíčko. Z cesta cez...
Suroviny: 50 g bryndze, 1 vajce, 100 g krupice, soľ.   Postup: Suroviny zmiešame, vyformujeme väčšie halušky. Varíme v slanej vode, kým všetky nevyplávajú na povrch. Vkladáme do horúcej polievky (napr. zeleninovej).
Suroviny: 1 vajce; 4 - 6 lyžíc krupice (podľa veľkosti vajíčka a lyžice); 1 lyžička masla (masti, oleja).   Postup: Vajíčko vymiešame s maslom a krupicou na redšie cestíčko. Tuk môžeme vynechať. Necháme postáť asi 15 - 20 minút. Krupica nabobtná, cestíčko trochu zhustne. Potom...
1 | 2 >>