Baharát (bharát)

01.09.2012 22:55

Je zmes arabského korenia používaná hlavne v oblasti Perzského zálivu. Zmes korenia sa obvykle pri použití opraží na masle, aby sa vône a chute korenín rozvinuli. Používa sa na mäso (hlavne jahňacie a baranie), na tučnejšie ryby, do šošovice, ryže, polievok, na dusenie baklažánov, fazuliek, paradajok a inej zeleniny. Jednotlivé zložky zmesi sa líšia v závislosti od oblasti. Medzi hlavné zložky patrí čierne korenie, škorica, klinčeky, muškátový oriešok, rímska rasca. Zmes často obsahuje aj koriander, karadmon, biele alebo nové korenie či sladkú papriku. Niekedy sa pridáva karí korenie, sumach. Moja zmes baharát:

 Z mojich receptov s korením baharát: 

Šošovicový bulgur

Orientálna šošovicová polievka

Fazuľka v oleji