Recepty

Suroviny: 250 g polohrubej múky, 15 g droždia, 2 lyžice kryštálového cukru, 100 ml mlieka, 2 vajcia, 70 ml oleja, štipka soli, 200 g tvarohu, práškový cukor podľa chuti, 1 šálka ríbezlí.   Postup: Z mlieka, droždia, trochy cukru a múky pripravíme kvások. Necháme nakysnúť. Pridáme...
Suroviny:   400 g hladkej múky, 2 vajcia, 3 žĺtky, 125 g masla, 20 g droždia, 75 g cukru, 1 lyžica vanilkovej esencie, 1 lyžica pomarančovej kôry, štipka soli, cca 100 ml vody na kvások, vajce na potretie, kandizované ovocie na ozdobu, hrubý kryštálový cukor na...
Obradné pečivo, ktoré sa pieklo na Zelený štvrtok a Veľký piatok. Pripravovalo sa z kysnutého cesta a malo podobu stočeného povrazu. Pripomínalo povraz, na ktorý sa obesil Judáš po zrade Ježiša. Pečivo sa podávalo pokvapkané medom. Suroviny: 500 g hladkej alebo polohrubej múky, 120 g masla, 2...
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 80 g masla, 100 g cukru, ½ lyžičky soli, 30 g droždia, 230 ml mlieka, 1 vajce, 50 g hrozienok, 1 celá mandľa, 1 žĺtok, hoblinky mandlí a kryštálový cukor na posypanie.   Postup: Z vlažného mlieka, droždia, lyžice cukru pripravíme kvások. Múku...
Suroviny: kysnuté cesto z 500 g polohrubej múky, 1 šálka mletého maku, 1 hrsť sušených nakrájaných datlí, 2 hrste sušených nakrájaných jabĺk, 1 šálka mlieka, citrónová kôra, vanilkový cukor, práškový cukor podľa chuti.   Postup: Cesto vymiesime a necháme vykysnúť. Mak zmiešame s...
Suroviny: Cesto: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 300 ml mlieka, 150 ml oleja, 1 lyžica masti, 5 lyžíc cukru, 1 kocka droždia, 2 lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, 1 vajce;   Plnka: 400 g maku, cukor, cca 200 ml...
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 125 g masla, 250 ml mlieka, 30 g droždia, 2 žĺtky, 90 g cukru, štipka soli, 2 lyžice rumu, citrónovová kôra, hrsť mandlí, hrsť hrozienok, 1 žĺtko na potretie.   Postup: Maslo rozpustíme a necháme...
Suroviny: 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 50 g masla, 1 kocka droždia (42g), 2 lyžice cukru, 1 vajce, 1 vajce na potretie, sušené drobné ovocie na oči (baza, ríbezle a pod.).   Postup: V časti vlažného mlieka rozmiešame droždie s troškou cukru....
Suroviny: Buchtičky: 500 g polohrubej múky, 3 dl mlieka, 20 g droždia, 60 g cukru, 1 vajce, 100 ml oleja;   Krém: 800 ml mlieka, 1 zlatý klas (vanilkový puding), 1 vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti.   Postup: Droždie rozdrobíme v časti teplého mlieka, pridáme...
Suroviny: Cesto: 550 g polohrubej múky, cca 200 ml mlieka, 200 g masla, 75 g cukru, štipka soli, 42 g droždia, 1 vajce na potretie rožkov;   Plnka: 150 g sušených sliviek, 200 g sušených jabĺk,  3 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžica...
1 | 2 | 3 | 4 >>